Як ми можемо обійти в своєму садочку той глухий куточок під старими сливами, сіткою або під тином, де росте невеличкий кущик аґрусу? Його можна не чекати так, як інші ягоди, допоки він дозріє — аґрус можна брати вже в недостиглому вигляді для компоту, варення, до страви, яку треба трошки підкислити, наприклад, зеленого борщу або салату. А коли вже аґрус дозріє, стане прозорим і червонястим, можна насолодитися його повним смаком.
Аґрус (Ribes uva-crispa) належить до роду порічок та зустрічається в деяких місцях Європи у дикому вигляді. Від нього виведені і наші культурні сорти. Плоди дозрівають від червня до липня. Вони можуть бути зеленими, білими, жовтими або різних відтінків червоного — від рожевого до фіолетового та майже чорного; опушені і неопушені.
У стиглих плодах є до 12% цукрів, багато вітаміну С. Також аґрус містить білки, клітковину, органічні кислоти, фенольні сполуки, мінерали. 100 г свіжого аґрусу покривають 1-5% денної норми калію, кальцію, фосфору, натрію, заліза, марганцю, магнію, міді та цинку.
Народна медицина знає, що ці плоди мають сечогінну та легку проносну дію. Жінкам-молодицям, які хочуть схуднути на 8-10 кг, треба вживати за сезон по склянці ягід в день: зникне черево, бо виведеться зайва рідина, кишківник буде працювати справно. Дітям, які мають зайву вагу, цей засіб також допоможе схуднути. В той же час він стимулює апетит.
Аґрус працює як лагідний, ніжний жовчогінний засіб, який допомагає печінці продукувати жовч і рухає її, щоб вона не застоювалася, не утворювалися камені в жовчному міхурі.
За сезон аґрусу можна також пролікувати і сечокам’яну хворобу. Пісок і камінці, які утворилися в нирках, ця ягода допоможе розмилити, розсипати і допомогти їх вивести із організму безболісно, без операції.
Пектин із аґрусу почистить судини від холестеролу, поверне їм еластичність, тим самим покращить кровообіг, знизить тиск, голова не буде боліти і не буде склерозу.
В дослідах показано, що плоди і листя мають також протимікробну і противірусну дію, антиоксидантну і протизапальну.
Що в аґрусі також добре, то це те, що його можна насушити, заморозити, законсервувати у цукровому сиропі, замаринувати. Його додають для ароматизації напоїв, при виготовленні фруктового вина. Але, поки сезон, головне поїсти вдосталь свіжих ягід! Аґрус у великій кількості небажано вживати тільки тим, у кого є ентероколіт, бо може статись загострення. А хворим на діабет треба зважати на наявність цукрів у стиглих плодах.