Вся користь малини

3 вересня 2025 р.

Чи не пізно згадувати про малину у вересні? Врожай вже нібито зібрали і з’їли ще влітку. Зараз хіба що корені копати та пагони заготовляти. Якщо йдеться про дику чи звичайну садову малину — це цілком справедливо. Але згадаймо про ремонтантні сорти, з якими малиновий сезон триватиме практично до морозів та снігу. У ремонтантноїмалини ягоди утворюються як на дворічних стеблах, так і на однорічних. Пагони минулого року починають плодоносити в червні-липні, а другий врожай зцьогорічних пагонівв Україні можна збирати з початку серпня по листопад. І це чудово!

 

Згадайте дитинство — як в бабусиному саду найперше шукали кущик малини. Вона ж така соковита, така солодка! Але на обійсті вона почала з’являтись лише після XVIстоліття, а до того по малину ходили до лісу. І не лише по ягоди — збирали також і листя, і пагони, і навіть коріння.

Дикоросла малина має винятковий смак, користь і особливий аромат. Є в ній багато цукрів і кислот, зокрема, саліцилової кислоти 1-2% — а це жарознижувальна і протизапальна кислота. Тому восени та взимку, коли почнуться застуди, малина — це найперший, найсмачніший, безпечний лікар, особливо для дітей.

Є також у складі малини яблучна та лимонна кислота (1-1,5%); марганець, калій, кальцій; фолієва кислота (вітамін В9), вітамін С, каротиноїди.

Вітамін С — це той вітамін, який виганяє всі недуги, тим більше, в купі з іншими кислотами, вітамінами, антиоксидантами, яких так багато у ягодах та листках малини. Отже, в разі нездужання, зокрема застуди, ангіни, виразок чи запалення в роті, в разі ослабленої імунної системи їмо свіжу малину або готуємо чай. Плоди малини можуть також захистити печінку, підняти апетит та навіть посприяти (хоч ця дія не дуже сильна) знищенню ракових клітин шлунка та товстої кишки.

Якщо є підвищена температура, то до ягід додаємо ще й листячко, яке треба назбирати разом із ягодами влітку. Також можна хворому з температурою натерти п’яти часником із сіллю, укутати його. Чай можна зварити і з гілочок малини — він так само помічний від застуди, грипу, знесилення після тривалої хвороби, як жарознижувальний засіб, в разі проблем із травленням.

Активними речовинами листя є дубильні речовини, флавоноїди та вітамін С. Листя малини допомагає від кашлю, хвороб горла, лихоманки; в поєднанні з квітами — від геморою і жіночих хвороб; зовнішньо — для полоскання запаленого рота та горла, промивання при хронічних захворюваннях шкіри, як засіб для відбілювання шкіри та ліки від пігментації.

Чай з листя здатен регулювати менструальний цикл і зменшити неприємні відчуття перед і під час місячних. Раніше його давали жінкам перед пологами: він стимулює розкриття шийки матки та пологи. В клімактеричному періоді до листя малини добре додавати листя ожини. Як бачите, для жіночого здоров’я ця рослина дуже корисна. Чай з листя малини чи ожини використовують і в разі легкого проносу через вміст дубильних речовин.

З молодих листків малини, які містять найбільше вітаміну С, можете вдома зробити ароматний замінник чаю. Для цього листя треба піддати ферментуванню та висушити.

Молоде коріння малини запобігає утворенню уратних каменів у нирках у разі високого рівня оксалатів в організмі.

Залиште свій коментар