На Вінничині їх називають пузички та збирають дуже ретельно. Порічки всіх кольорів — білі, рожеві, червоні — і корисні, і смачні, хоча найбільше цінуються червоні.
В 100 г порічок є половина денної норми вітаміну С та 10% норми вітаміну К, а також В3, тобто нікотинова кислота, калій, кальцій, магній, йод, кумарини, багато пектинів і клітковини. Вона концентрує в собі кобальт, який потрібен для кровотворення і вироблення інсуліну.
Ці ягоди терпкуваті, бо містять 65 різних фенольних сполук (флавоноїдів) та органічних кислот, про 25 з яких точно відомо, що людський язик їх відчуває як терпкі. А ці сполуки мають лікувальний і оздоровчий ефект, більшість з них захищають наші клітини від окислення та руйнування.
Завдяки такому багатому складу порічка має жарознижувальні, м’які проносні, в’яжучі, кровоочисні, сечогінні властивості; полегшує симптоми менструації, покращує апетит та травлення, добре вгамовує спрагу, усуває нудоту.
Порічки для приготування настоїв, чаю обов’язково збирайте з плодоніжками. На зиму їх можна заморозити або висушити. І якщо ви захворієте, то матимете готові ліки з вітаміном С і саліциловою кислотою, яка знімає запалення і знижує температуру. Приготуйте чай з ягід порічки із плодоніжками, додайте туди листочків зі смородини, бо листя порічок не має таких ефірних олій, і лікуйтеся на здоров’я!
А чай із сухого листя полегшує симптоми подагри та ревматизму. Якщо хворе горло чи ротова порожнина, то таким настоєм добре їх полоскати, а для загоєння зовнішніх ран — робити компреси.
Ягодами лікують різні бактеріальні і вірусні ураження. Наприклад, коли хворієте на грип, то найкраще можуть допомогти поєднані порічка та смородина.Порічка тонізує, тому будь-яка важка хвороба чи період одужання з нею буде проходити легше.
Як частина раціону вона допомагає в разі гіпертонії, остеопорозу, запалення, раку, серцево-судинних захворювань. Порічка також допомагає при циститах та захворюваннях нирок. Для цього її треба брати з плодоніжками: 2 ст. л. ягід порічки заварити 2 склянками окропу, настояти, допоки прочахне і пити по пів склянки 3-4 рази на день.
Гарній роботі травного тракту, очищенню від токсинів сприяють клітковина і пектини. Кажуть, що і судини очищаються від холестеролу, і виводяться солі сечової кислоти — урати.
Чим більше ви будете споживати свіжих ягід у сезон, тим більше ваш організм візьме від цих ягід сили, наснаги, здоров’я.