Як знизити високий холестерин?

21 травня 2024 р.

Нещодавно пані в прямому ефірі питала, як знизити високий холестерин. І це турбує не тільки її. Останнім часом з такою проблемою приходить дуже багато відвідувачів до «Зеленої планети Земної». Кажуть що у них поганий холестерин, що його багато, питають як його позбутися. Це й не дивно, бо у лікарів, до яких люди звертаються, на все одна відповідь, один діагноз — «холестерин».

По-перше, холестерин нам потрібен. А по-друге, хочете, щоб він не був підвищений і не шкодив організму, дотримуйтесь правил здорового харчування. Найперше, не можна переїдати. Переїдання, вживання жирної, важкої їжі, яку не може не тільки шлунок переварити, а яку не зносить навіть печінка — це те, від чого починається проблема підвищеного холестерину. Завжди краще недоїсти, ніж переїсти.

Холестерин міститься у тваринних жирах. Вміст холестерину на 100 г продукту: сало 60 мг, м’ясо птиці 60-100 мг, масло 230 мг, жовток яйця — 1500 мг (жовток одного яйця — 250-300 мг). Вплив на високий рівень холестерину має і будь-який насичений жир, якого багато в пальмовій, кокосовій олії та деяких інших.

Ми вже зазначили, що холестерин людині дуже потрібен. Так і є! Але саме через його необхідність для нас, організм здатен покривати свої потреби у холестерині за рахунок власного виробництва! Він виробляється в печінці, але майже кожна клітина здатна виробляти холестерин для своїх потреб. Він є в жовчі, крові, нервовій та інших тканинах.

90% холестерину виробляється в організмі — у дорослих це 1-2 г на добу, і лише невелика частина, 0,1-0,3 г може засвоюватися з їжею. Все інше, що ми з’їдаємо, організм виводить з калом, жовчу, а те, що не вдається вивести, відкладається в судинах, в жовчному міхурі та печінці у вигляді каменів, в шкірі. Більшість з нас їдять надто багато холестерину.

Рівень холестерину також може бути підвищений і внаслідок інших причин: через гіпотиреоз, ниркову недостатність, метаболічний синдром, вагітність.

Надлишок холестерину шкодить здоров’ю серцево-судинної системи, призводячи до атеросклерозу та хвороб, що з ним пов’язані: стенокардії, інсульту, гіпертензії, порушення кровопостачання всіх органів, передчасної смерті.

Позбутись і недопустити високого холестерину допомагає печінка і добре функціонуючий жовчний міхур. У «Зеленій планеті Земної» є одразу кілька фітокомпозицій для печінки, передусім, ГЕПАХОЛ. Якщо печінка буде працювати нормально, не буде в ній застою, не буде застою жовчі, тоді й холестерину високого не буде!

Ще радимо пропити фітокомпозицію СКЛЕРОЗАН. Вона сприяє розсмоктуванню холестеринових бляшок і посилює виведення холестерину і його метаболітів із організму.

Зв’язуванню і виведенню холестерину з просвіту травної системи, недопущенню його всмоктування в кишківнику дуже добре сприяє клітковина рослинних продуктів: бобових, цільних зернових, овочів, зелені. Вони мають становити основу раціону.

Часто підвищення рівня холестерину в крові та проблеми з відходженням жовчі починається у жінок з початком клімаксу, який супроводжується зменшенням рівня естрогенів. В цьому віці особливо важливо дотримуватись здорового повноцінного харчування на рослинній основі, підтримувати фізичне навантаження, турбуватись про печінку, не допускати застою жовчі.

В нашу фітокомпозицію ГЕПАХОЛ входять жовчогінні трави — пижмо, цмин та інші. Не треба боятися, що це може зрушити з місця камінь і він застрягне в жовчному потоці, і обов’язково будуть робити операцію. Не вірте цьому: у жовчний протік насилу пройде сірникова голівка, такий він маленький (діаметр 2-3 мм). А жовч буде рухатись вільно, не буде застою і не будуть утворюватись камені. Тому жовчогінні трави, звичайно, треба вживати.

Сало теж можна вживати. Воно лікує печінку. Це змазка для організму, як солідол для коліс воза. Але воно піде на користь, якщо їсти по 5-20 г на день, не більше. Це хороший жовчогінний продукт. Я не наполягаю на вживанні сала в піст. Треба витримати цей період, не обтяжуватись важкою їжею.

Жовчогінну дію сало має завдяки жиру, бо будь-який жир, який потрапляє в травну систему (тонку кишку), рослинний чи тваринний, є сигналом для виділення жовчі. Жовчні солі якраз і призначені для розщеплення жирів. Тому як жовчогінне перед їдою завжди радять випити ложечку олії, наприклад. Загалом, якщо з їжею надходить будь-який жир, то зазвичай цього достатньо для нормального виділення жовчі. Жовчогінну дію мають і більшість трав з гіркотами. Вони здатні і стимулювати вироблення жовчі печінкою, і розрідити жовч, і зняти спазм зі сфінктера жовчної протоки — у кожної трави своя особлива дія, і її треба знати перед тим, як почати вживати якусь із трав!

Але якщо холестерину дуже багато, то і жовчогінне не допоможе, адже організм має кудись діти зайвий холестерин: 80% каменів у жовчному міхурі та печінці мають високий вміст холестерину, а 50% — це чисті холестеринові камені. В Німеччині, наприклад, холестеринові камені становлять 90%!

Тому, ще раз: не переїдати, особливо їжі жирної, особливо тваринного походження; основна їжа має бути з цільних зернових, бобових, овочів, яка має багато клітковини; вживати вдосталь рідини (настої, узвари, свіжі соковиті овочі і фрукти, вода, супи тощо). І рухатись!

Залиште свій коментар