Яка їжа допоможе в разі застуди

7 січня 2025 р.

Гострі вірусні застуди — частина нашого життя. А щоб під час застуди почуватись нормально і одужати швидко, допоможе відпочинок, свіже повітря вдома і на прогулянці (прогулянки при застуді не протипоказані, аби лише не інфікувати інших людей при цьому), перевірені домашні засоби, лікарські трави, правильна їжа, а ще турбота близьких людей.

Ви маєте їсти щонайменше 400 г фруктів і овочів щодня: сирих, приготованих, частину можна у вигляді свіжих соків. Цю рекомендацію легко виконати, бо коли підвищена температура, болить голова, закладає ніс, то організм просить легку, свіжу, соковиту їжу. Бажано, щоб вона була різноманітною, аби організм з більшою ймовірністю отримав все необхідне.

Вітаміном С забезпечать не лише цитрусові, а й капуста свіжа і квашена, яблука, груші, зелені листові овочі. Ківі містить калій, вітамін С і К, каротиноїди, антиоксиданти, має протизапальну дію. Гранати мають противірусну та протимікробну дію, багато антиоксидантів і вітамінів, які підтримують роботу імунної системи.

Якщо маєте законсервований сік бузини, перетерту смородину, заморожені ягоди — саме час їх використати.

Свіжі соки можна робити із цитрусових і яблук, але з додаванням: шматка червоної капусти, кореня чи стебел селери, морквини, чогось ще, що є під рукою. Цитрусовий аромат переб’є аромат капусти чи селери, а можна ще і дрібку кориці додати, яка не лише ароматна, а й теж містить антиоксиданти.

Із сухофруктів, сушених диких ягід, шипшини, горобини можна приготувати узвар, а з нього далі — кисіль. Теплий напівгустий кисіль дуже приємно діє на хворе горло: обволікає, заспокоює і підтримує вологість слизових оболонок, розріджує слиз і допомагає вивести токсини.

Буває, що поки вип’єш по ковтку, потроху, без поспіху з пів літра киселю, то і ніс розблокується, під діє фруктових кислот «відкриються» отвори, що ведуть з носових пазух до горла — вийде слиз чи гній, пазухи очистяться, стане легше дихати. Щоб узвар і кисіль були в міру кисленькими, вже до готового продукту можна додати трохи обліпихового чи брусничного соку. А от підсолоджувати не треба, навіть медом, бо й мед — це теж лише прості додані вуглеводи, як і цукор, які тут зовсім не необхідні.

Під час застуди обліпиху, свіжу, потовчену виделкою чи перетерту іншим способом, дуже добре додавати і до теплого чаю. Рекомендуються теплі чаї і з імбиру, бузини, фенхелю, анісу, ромашки, кмину, м'яти, липи, чебрецю. Гарячий чай пити не можна — ні здоровим, ні хворим. Як і інша гаряча їжа, алкоголь чи тютюновий дим, вона сприяє розвитку раку стравоходу і в будь-якому випадку пошкоджує слизову оболонку, а під час хвороби, коли слизова і так страждає, це ще додатковий запальний фактор.

Мигдаль та інші кісточки (кешью), насіння, горіхи містять вітамін Е, жири, флавоноїди, мінерали, тому теж потрібні під час хвороби.

Часник і цибуля, але свіжі, не варені чи смажені, містять різноманітні сполуки з сіркою, поліфеноли, які мають антиоксидантну, антибактеріальну, противірусну та протизапальну дію, можуть полегшити симптоми застуди. Для дітей можна робити сік: подрібнену цибулю пересипати цукром і сік, що утвориться, по ложечці давати дитині.

Чому ми постійно згадуємо про антиоксидантну дію, чому вона важлива при застуді? Бо від запалення, яке викликає імунна система, щоб подолати віруси чи бактерії, від токсинів, які виділяють бактерії, страждають клітини нашого тіла. А антиоксиданти запобігають пошкодженню жирів, білків, генів клітин, мембран клітин. Тобто, вони дозволяють організму вийти з хвороби з меншими пошкодженнями, наслідками, легше пережити час нездужання.

Куркума та імбир теж можуть допомогти при застуді. Куркума містить куркумін, відомий антиоксидантними властивостями, імуностимулюючою та противірусною дією.

Імбир містить багато вітаміну С, магній, кальцій, залізо, фосфор, калій і натрій, а також корисні ефірні олії і біоактивний пряний гінгерол, який має антиоксидантну, протизапальну, болезаспокійливу дію, зміцнює імунну систему. Імбир є перевіреним домашнім засобом від багатьох хвороб і засобом профілактики застуд.

Коли застуда лише на початку, і у вас ще є сили щось готувати, можна зробити заготовку імбирного шоту на весь час застуди. Це зовсім просто.

Потрібні 3 лимони, 100 г імбирю, щось для підсолодження (цукор, сироп, мед, ерітрол, ксилітол (березовий цукор)), десь 50 г.

Лимони очистіть, якщо вони не органічні. Шкірка лимонів перед продажем обробляється 1-3 хімічними протигрибковими, протибактеріальними речовинами, штучним воском, тому навіть в чай треба класти лише очищені від шкірки скибочки лимону. Наріжте лимони чи візьміть лише сік з цих лимонів. Зважте, що якщо брати лимон зі шкіркою (жовтою і білою), то це додасть гіркоти до напою. Імбир промийте, почистіть, якщо він не органічний, наріжте.

Покладіть у блендер лимони, імбир, підсолоджувач, трохи води, збийте, щоб розмолоти імбир і лимон, потім налийте склянку води (та сік, якщо ви обрали варіант з соком) і збийте ще раз. Можна додати трохи свіжої чи сухої (1 ч. л. приблизно) куркуми, трохи меленого чорного перцю (щоб засвоювалась куркума), 1 ч. л. олії. Щоб зробити напій солодшим, фруктовим і не додавати підсолоджувачів, додайте також апельсин (чи сік), або яблуко, манго, грушу. Лайм може замінити лимон.

Збивайте все в блендері, поки не утвориться однорідна маса — в потужних моделях стачить пів хвилини. Якщо ваш міксер лише подрібнив інгредієнти, а не розмолов, не біда. Дайте суміші настоятися пів години, процідіть на дрібне сито, а те, що залишилося в ситі з’їжте або залийте гарячою водою і отримаєте корисний фруктово-імбирний чай.

Можна для приготування використати і соковижималку — взяти потім лише сік, а із вижимок заварити чай, або потім змішати частину вижимок і з соком.

Залийте готовий продукт в пляшку, поставте в холодильник і матимете на 5-7 днів «ліки» від застуди, поганого самопочуття чи кепського настрою. Шоти п’ють зазвичай десь по 50 мл. Але якщо слизова запалена, краще перед вживанням розвести цей концентрат теплою чи прохолодною водою в приємній для себе концентрації, щоб не подразнювати горло і шлунок.

Залиште свій коментар