Які недуги здолають чорнобривці?
Починаючи з серпня ми збирали чорнобривці і сушили їх для того, щоб взимку робити чай. Кожна господиня знає, що до напою, який вона готує на свято, обов'язково треба покласти чорнобривчик. І тоді всі, хто прийшов у гості, спитають: а який же заморський продукт ти поклала в цей компот, узвар: такий приємний і знайомий запах, але не можемо здогадатися, що там!
Щоб підтримати інтригу, можна для початку сказати, що й справді поклала заморську, навіть заокеанську рослину, бо це чиста правда. Належить вона до роду Tagetes, Чорнобрицеві, з родини Айстрові, батьківщиною якого є Центральна і Південна Америка. Там в дикій природі зустрічається до 60 видів цих гарних, витривалих, ароматних, лікувальних квітів. Але чорнобривці вже давно з мігрантів стали місцевими мешканцями по всій Європі, включно з Україною, а у нас ще й одним з національних символів і одною з найулюбленіших квіток!
В Україні вирощують кілька різних видів і сортів, і не лише для краси, а як кулінарну приправу. Якщо ми готуємо м'ясо, рибу, яйця, то можемо подрібнити висушену квітку і притрусити страву: не лише для смаку, а й для користі, бо чорнобривці діють добре на шлунок, печінку, підшлункову залозу. На Кавказі пряність, яку виготовляють з висушених чорнобривців, називають «імеретинським шафраном». На батьківщині, в Перу і Мексиці, чорнобривці також використовують як спецію. Як пряність вони дещо схожі на аніс, добре смакують в різних соусах і супах.
Щоб отримати найбільше користі, беремо темніші квіти, тому що в них більше міді, проте в жовтих міститься більше золота. Ці мікроелементи потрібні нам, аби бути здоровими. Є в них також і вітаміни, як у кожній рослині. Дуже багато в чорнобривцях лютеїну, каротиноїду, який потрібен для здоров’я очей, запобігає віковій дегенерації жовтої плями на сітківці ока.
Якщо у стравах аромат чорнобривців вам не сподобається, то можна заварювати його як чай або разом з чаєм. Одна квіточка —оптимальна доза на день: ретельно подрібнити її, заварити і пити по чверті склянки 4 рази на день перед їдою або ковтками впродовж дня.
Цей чай корисний і для того щоб шлунок нормально працював, і для того щоб печінка була в нормі. Печінка — це крово- і жовчотворний орган. А жовч потрібна, щоб перетравлювалась їжа, щоб стимулювати роботу шлунка і підшлункової залози.
Однак чорнобривці й самі по собі дуже добре діють на підшлункову залозу. Коли підшлункова хвора, тоді дуже багато проблем з організмом. По-перше, не працює нормально кишківник: то проноси, то закрепи без видимої причини. Може боліти голова у скронях. Все те, що виникає на шкірі верхньої частини тіла (на руках, ліктях, голові, обличчі, грудях, спині) є наслідком порушеної функції підшлункової залози: вітиліго, псоріаз, висипи, прищі, фурункули. Отож, тим, у кого є панкреатит — запалення підшлункової залози, стане в нагоді чай із чорнобривця: попити 2-3 дні, і підшлункова запрацює нормально.
А в разі псоріазу слід одночасно застосовувати мазь ПСОРЕАН (наносити на бляшки), і всередину приймати ПСОРЕПОЛ. В разі вітиліго радимо чай з чорнобривців, щоб оздоровити підшлункову, а білі плями змащувати шматочками дині: коли вигляне сонечко, то ці плями вже не будуть такі помітні.
Чорнобривець працює не тільки на підшлункову залозу, шлунок і печінку, а також на всю сечостатеву систему, як профілактика аденоми простати. Для цього також беруть «їжачки» з каштану.
Жінкам чорнобривці допомагають завагітніти, не допустити викидня, виносити дитинку необхідний термін і легко народити. Знайте і пам’ятайте, що причина викидня часто криється у хворій підшлунковій залозі.
Можна ще й почистити організм від паразитів, особливо гостриків, а також аскарид та лямблій: вони бояться ефірних олій рослини. Нагадуємо і про унікальну авторську фітокомпозицію «Зеленої планети Земної» ГЕЛЬМІН.
Для того, щоб заспокоїти нервову систему навіть не потрібно пити чорнобривцевий чай: ми беремо квітку, трошки її зминаємо, щоб вона більше дала ефірних олій, і тричі вдихаємо. Нервова система заспокоюється! Але й чай також діє заспокійливо на нервову систему і шлунок, знімає похмілля і легкий головний біль. Це ще й легкий психоделік: міцний чай викликає марення і незначну ейфорію. Для аборигенів Мексики чорнобривці слугували церемоніальним наркотиком: його курили в суміші з тютюном.
Не лише квіти, а всю рослину заварюють і п’ють від болю в животі або додають у ванну при ревматичних захворюваннях.
Для того, щоб волосся росло гарно і не випадало, його ополіскують відваром чорнобривців та любистку. Якщо волосся вже випало і є лисина, то додають злинку канадську. У «Зеленій планеті Земної» застосовуємо САНАТ, зовнішній засіб, який відновлює волосся: втираємо його в шкіру голови, а разом з тим п’ємо АЛОПІН (алопеція — це полисіння). І волосся відростає!
Збирайте чорнобривці для лікування тільки у чистому місті: у власному садочку або городі, або й у парку в місті. Їхні ефірні олії мають найбільшу цілющу силу!