Пані Віта запитує, які трави допоможуть вивести з нирок оксалатні камінці розміром до 4 мм.
Причини утворення оксалатних каменів невідомі точно, хоча є багато припущень і певних даних щодо цього. Так, оксалати з’являються при вродженому порушенні обміну щавлевої кислоти. Існує і генетична схильність до більшого засвоєння оксалатів з їжі.
Серед причин оксалатурії також цукровий діабет, запальні процеси у кишківнику, перенесені операції на кишківнику, хвороба Крона, виразковий коліт, дефіцит вітамінів групи В чи магнію. Запалення кишечника сприяє тому, що він стає «дірявим» і пропускає оксалати в організм.
Надлишкове вживання кальцію, вітаміну D та аскорбінової кислоти теж може бути причиною: вітамін D прияє кращому засвоєнню кальцію; кальцій є складовою каменів; щоб вивести вітамін С, організм мусить утворити з нього оксалат.
Але обмежувати споживання кальцію, якщо воно не виходить за межі норми, не варто, оскільки кальцій зв’язує щавлеву кислоту в кишківнику та виводить її з калом, чим зменшує виділення оксалатів із сечею.
В довгостроковій перспективі виключення з раціону солі і тваринного білка (з нормальним вживанням кальцію) є ефективнішим у попередженні утворення оксалатних каменів, ніж обмеження кальцію. Так, протягом 5 років рецидив утворення каменів траплявся у 45% пацієнтів на дієті з обмеженням кальцію і лише у 20% тих, хто обмежив вживання тваринного білка і солі. Причиною може бути харчування, багате на солі щавлевої кислоти.
Камені оксалату кальцію дуже щільні, тому дуже тверді, та ще мають на поверхні шипи. Розчинити їх, як більшість інших каменів, практично неможливо, але можна подрібнити; деколи камені до 5 мм виходять самі, особливо, якщо їм у цьому допомогти.
Оксалатні камені виводить фітокомпозиція «Зеленої планети Земної» ОКСАЛАН, який приготовлений із трав, що подрібнюють ті камінці та допомагають їх вивести з нирок, лікують оксалатурію.
Але є дуже доступна рослина, яка лікує оксалатурію — виноград, особливо його вуса, але допоможе також і виноградне листя чи пагони. Потрібно взяти 1 ст. л. свіжих подрібнених листків (або пагонів) або 1-3 ч. л. вусівна склянку окропу, можна потримати на слабкому вогні 2-3 хв., настояти годину. Пити по чверті склянки 4 рази на день.
Настій не лише виведе оксалатні камені, а й налагодить функцію нирок так, що оксалати більше не будуть відкладатись; порушення оксалатного обміну в організмі нормалізується.
Можна зробити 10% настоянку з вусів: 50 г подрібнених вусів на пів літра горілки, настояти і вживати по 5-7 крапель.
Виведенню оксалатів сприяють солодкі яблука, груші, айва, листя (у вигляді відвару) груші, смородини, відвари шкірок фруктів. А для того, щоб в організмі не було дефіциту калію та магнію, вводять велику кількість не солодких, але й не кислих фруктів та сухофруктів (груші, чорнослив, курага).
В період загострення варто збільшити обсяг рідини до 2,5 літрів разом із соками тих свіжих овочів та фруктів, які містять мало оксалатів. Це попередить кристалізацію солей у сечі. Наприклад, добре робити чай (узвар) із сушених яблук, можна з додаванням груш, чорносливу, кураги: 3-4 ст. л. сушки залити 0,5 л окропу, настоювати у термосі 1-2 години, пити по пів склянки 2-3 рази на день.
Хорошим засобом для розчинення та виведення будь-яких камінців із нирок та сечового міхура є запечений гарбуз. Беруть гарбуз до 2 кг, вирізають отвір на місці хвостика, наливають туди мед та млоять у духовці до готовності 3 години. Печений гарбуз треба їсти натщесерце або як основну страву, або як додаткову за годину до основної. Курс лікування — з осені до весни. Камінці мають розчинитися на пісок і вийти із сечею.
Бажано зменшити надходження з їжею щавлевої кислоти, яку містять: лобода, щавель, ревінь, шпинат, петрушка, мангольд та листя столового буряка, бобові (зокрема, арахіс), селера, какао, мак, інжир, мигдаль, ріпа, редис, цитрусові, чай. Листя чаю містить багато оксалатів, але оскільки для заварки береться невелика кількість листя та й не всі оксалати дифундують у напій, то звичайне вживання чаю загрози не несе, а от розчинний або холодний пляшковий чай не варто пити. Відварювання овочів та фруктів наполовину зменшує кількість оксалатів в них.
Дуже дякую вам, за вашу працю! Бережи вас Бог.