Як давно ви готували горох? Незаслужено призабутий за останні десятиліття, він нині привертає увагу вчених, виробників веганських продуктів, став модним інгредієнтом смачних і поживних витворів кулінарів різних країн.
Наші пращури не тільки шанобливо ставилися до гороху, а й використовували його розумно: харчувались ним на рівні з іншими овочами, зерновими та бобовими, а за потреби лікувались. Нині нечасто побачиш на столах українців горохові страви. Можливо, причиною є брак часу, адже горох (і колотий, і цілий) варити досить довго.
Однак, якщо знати невеликі хитрощі, то часу знадобиться не так багато. Цілий горох можна замочити в теплій воді на кілька годин, а перед приготуванням промити і залити холодною свіжою водою. Варити його швидше, і зерна майже не розварюються.
Колотий лущений горох не потребує замочування. Якщо його підсмажити до золотавого кольору в духовці або на сухій пательні, він швидко розварюється на пюре. А щоб після смачних страв з гороху не відчувати незручностей через здуття, щедро додавайте до них насіння кропу.
Гороховим борошном можна загущувати супи, соуси, готувати з ним пиріжки, іншу випічку. Воно збагатить смак і підвищить харчову цінність пшеничного хліба. До речі, горох підходить тим, хто дотримується безглютенової дієти.
Традиційні українські страви з гороху дуже смачні. Для супу навіть особливого рецепта не потрібно. Зваріть до готовності чашку обсмаженого гороху в 3 л води, а поки він вариться, підготуйте кілька картоплин, 1-2 морквини, велику цибулину, корінці петрушки, пастернаку, селери. Всі корінці потріть на тертушку, цибулю подрібніть і зробіть засмажку для супу, можна з салом, ковбаскою та шинкою. Коли горох розвариться, додайте картоплю і засмажку, варіть 15 хвилин, потім вкиньте насіння кропу, лавровий лист, посоліть — за 5 хвилин можна обідати.
Січеники з гороху
2 склянки гороху замочити, зварити, рідину злити, а зерна потовкти і змішати з крутою манною кашею, звареною на воді (4 ст. л. манки). Дрібно нарізати цибулину, обсмажити на олії і прокрутити на м'ясорубці разом із манкою та горохом. Додати 2 яйця, сіль, мелений чорний перець. Січеники обкачати в мелених сухарях і підсмажити на олії.
Горох із салом
2 склянки гороху замочити на 1-2 год., відварити до готовності. Зробити засмажку з посіченої цибулі та сала. Страву присмачити зеленню кропу або петрушки.
Горохове печиво
Потрібно 50 г гороху, 120-150 г кукурудзяного або рисового борошна, один банан, 1-2 ст. л. цукру, 3 ст. л. рослинної олії, 0,5 ч. л. соди, трохи лимонного соку або оцту для погашення соди, щіпка солі, спеції на ваш смак — мелений імбир, кориця, мускатний горіх, ваніль.
Замочити горох у холодній воді на 5-6 год., потім промити, воду відцідити. Подрібнити горох і банан блендером, поступово підливаючи олію. Змішати зі спеціями, цукром, сіллю, погашеною содою. Потім потроху додавати борошно і вимісити м'яке, розсипчасте, але не рідке тісто (як густа каша). Дайте тісту постояти 20 хв., потім зробіть з нього кульки розміром з волоський горіх, можна обкачати їх у кукурудзяному борошні, трохи притиснути. Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 15-20 хв.
До речі, горох одночасно є і зернобобовою культурою, і овочем. Споживайте в сезон зелений горошок досхочу, пригадайте цей солодкий смак дитинства! Чудовим гарніром до літніх страв будуть відварені молоденькі зелені лопаточки (боби, в яких тільки-но зав’язалися зернятка). З ними дуже смакуватиме і зелений борщ, і овочевий суп.