Запашна фіалка

10 квітня 2023 р.

Навесні природа щодня дарує нам нові ліки. Ось уже й синьо-фіолетові квіточки фіалки ясніють в лісах, серед чагарників, в парках та в садках. Ця гарна й запашна рослинка ще й дуже цілюща! Додасть сил та допоможе подолати хвороби, очистить організм після виснажливої зими від токсинів, оскільки активізує роботу лімфатичних вузлів.

У природі зустрічається кілька видів схожих між собою фіалок, і всі вони для народної медицини є ліками. Та фіалка запашна (Viola odorata) — особлива. Її запах неперевершено вишуканий. І як лікарська рослина вона уславилась ще за часів Давньої Греції.

Від інших фіалок відрізняється повзучим малорозгалуженим кореневищем, на якому утворюються розетки прикореневого листя, та вкоріненими повзучими пагонами–столонами.  Листки дрібно опушені округлі, яйцевидної або серцевидної форми, іноді трохи загострені на верхівці, рідше ниркоподібні. Напевне впізнаєте її за запахом.

Лікувальні кореневища і листочки з квітами, тому навесні під час цвітіння збирають усю рослину. Висушену траву зберігають у щільно закритому посуді, щоб не втрачати леткі ефірні олії.

Серед значної кількості активних діючих речовин фіалки слід відзначити ті сапоніни, які мають відхаркувальну, протизапальну й антимікробну дію, а ще ті, які виявляють сечогінні властивості й здатність регулювати водно-сольовий обмін. Є й антисептик — саліцилова кислота.

Тож, у першу чергу, фіалку запашну використовують в разі захворювань верхніх дихальних шляхів і легень. Її обов’язково додають до лікувальних зборів від туберкульозу. Теплий чай з фіалки запашної зарадить від гострого та хронічного бронхіту, полегшить видалення мокротиння.

Гарячий настій фіалки

1 ст. л. подрібненої рослини залити 2 склянками окропу, настоювати 2 год. Процідити і пити 2 дні по чверті склянки 4 рази на день. Настій зберігати в холодильнику, перед вживанням підігріти.

Раніше таким відваром рятували дітей від коклюшу (по ст. л. кожні 2 год.), з запарених вижимків додатково робили компреси на груди. Для дітей готували і сироп з квітів фіалки.

Фіалковий сироп

Повну чашку свіжої трави фіалки покласти в пляшку, налити 250 мл гарячої води і настоювати добу, процідити. Відціджену рідину нагріти до кипіння, додати нову порцію (1 повну чашку) квітів фіалки і знову залишити на добу. Процідити, змішати порівну з медом і давати дітям по 1 ч. л. від кашлю.

Настоями із запашної фіалки добре полоскати горло при ангіні та інших запаленнях слизової оболонки верхніх дихальних шляхів. Можна змащувати герпетичні пухирці. У разі подагри, поліартриту, болю в суглобах до болючих місць двічі на день на 1-1,5 год. прикладають компреси із запареної трави фіалки. Усувається запальний процес, відтак зникає і біль. Щоб вивести з організму відкладені солі, обов’язково вживають ліки з фіалки і внутрішньо. Теплий чай або холодний настій допоможе розчинити камені й вивести пісок при сечокам’яній хворобі та зняти набряки при деяких серцевих захворюваннях.

 

Холодний настій фіалки

1 ч. л. подрібнених квітів і трави залити склянкою холодної води звечора, настоювати до ранку. Процідити і вживати по чверті склянки 4 рази на день.

Для посилення діуретичної дії, фіалку можна використовувати в суміші з іншими лікарськими рослинами. 

Сечогінні ліки

ст. л. суміші рослин (фіалка запашна, стручки квасолі, рильця кукурудзи, листя мучниці та бруньки берези — порівну) залити склянкою окропу, настоювати 20 хв. Вживати по 2-3 ст. л. тричі на день.

Фіалка містить речовини, які заспокійливо діють на нервову систему. За нервового збудження, безсоння, навіть істерії допоможе чай або холодний настій: він заспокоїть, забезпечить міцний сон, поліпшить роботу серця. Застосовують фіалку від посиленого серцебиття (тахікардії).

Важливо пам’ятати, що фіалка запашна має легку послаблювальну дію, а передозування може викликати блювотну реакцію. В звичайних дозах протипоказань немає.

Вже кілька століть у європейських країнах з квітів фіалки виготовляють смачні цукати для тортів, тістечок, пудингів. Мода на фіалкові квіти є і понині: свіжими квітами прикрашають десерти, салати, навіть холодні супи. Вони надають насиченого кольору та аромату джемам, напоям та лікерам.

Залиште свій коментар